De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (2024)

Leestijd: 4 minuten

Een rollerbrake is een zelfkoelend remsysteem van Shimano en is de opvolger van de trommelrem.
Hij wordt vaak toegepast bij de wat luxere stadsfietsen.

Hier vindt u meer informatie over zijn werking en zijn onderhoud.

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (3)

Pluspunten van de rollerbrake

  • Weinig onderhoud nodig
  • Makkelijk af te stellen
  • Betere remwerking bij nat weer in vergelijking tot velgremmen
  • Geen beschadigde velgen
  • Gaat lang mee

Minpunten van de rollerbrake

  • Kunnen piepen
  • Minder hard kunnen remmen
  • Niet geschikt voor lange (steile) afdalingen
  • Relatief zwaar

Hoe werkt een rollerbrake?

In het kort:

Wanneer u remt, draait er een gekarteld tandwiel aan de binnenkant van het remsysteem. Door deze kartels verplaatsen er metalen schijfjes, ook wel de rollers genoemd. Deze rollers worden naar buiten gedrukt door de kartels van het tandwiel. Alle rollers drukken op hun beurt de remblokjes tegen de trommel waardoor er remkracht ontstaat.
Er ontstaat hitte door de wrijving tussen remblok en trommel, welke wordt afgekoeld door de koelschijf.

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (4)

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (5)

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (6)

Onderhoud aan een rollerbrake remsysteem

Voor een goede werking van de rollerbrake is het zeer belangrijk dat de remkabel in goede staat verkeerd. Controleer of deze niet geroest, gebroken of verbogen is, en vervang deze als dit wel het geval is. Hierover volgt later nog een afzonderlijk artikel.

Wanneer er speling zit op de rollerbrake zelf, kunt u deze verhelpen door de borgmoer op de as vast te draaien. Hiervoor heeft u een sleutel 17 nodig. Niet alle rollerbrakes hebben deze borgmoer, in plaats daarvan zit er een afstandbus. Deze wordt deze dan geklemd door de asmoer van de fiets. Deze kunt u aandraaien met een sleutel 15.

Ook komt het weleens voor dat de koelschijf meer speling heeft dan normaal. Dit zorgt voor een vervelend tikkend geluid tijdens het fietsen. Controleer of er geen speling op de rollerbrake zit. Is er wel speling, draai deze dan vast zoals hierboven genoemd. Heeft de koelschijf nog steeds speling, dan kunt u ervoor kiezen om de koelschijf met enkele tie-wraps vast te zetten aan de nabijgelegen spaken óf de rollerbrake te vervangen.

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (7)

Piepende rem verhelpen van de rollerbrake

Wanneer een rollerbrake piept of knarst kan het zijn dat deze gesmeerd moet worden. Na verloop van tijd kunnen rollerbrakes minder goed gaan werken en lawaai gaan maken. Dit komt doordat de rollers in het remsyteem drooglopen. Dit is vaak een teken dat de rollerbrake onderhoud nodig heeft.

Dit doet u door de rem te smeren.

Wanneer u een rollerbrake wilt gaan smeren is het belangrijk om het juiste smeermiddel te gebruiken. U kunt niet zomaar elk vet gebruiken. Let op, als u dit wel doet lijkt het probleem verholpen te zijn maar zal na een tijdje terugkeren. Dit komt door de hitte die ontstaat door het remmen, waarbij het vet dan vloeibaar wordt en uit de rem loopt.

Op de foto hieronder ziet u welke dit niet doet en wel geschikt is om de rem te smeren. Dit is een speciaal vet met grafiet erin.

Rollerbrake vet in een handige tube van 100 gram. De verpakking met taps toelopend tuitje maakt hem ideaal voor gebruik.

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (8)

Hoe smeert u een rollerbrake?

U kunt een rollerbrake smeren met het hiervoor bedoelde vet, door het hiervoor bedoelde dopje van de remplaat te verwijderen en het vet hierin te spuiten. Soms zit dit kleine zwarte afdichtkapje verstopt achter het frame en kunt u er moeilijk bij. Als dit het geval is kunt u de rem losdraaien bij de ankerplaat en de rem een kwartslag draaien. Het kapje moet nu weer toegankelijk zijn.

Als er een flinke dot vet ingespoten is, veeg dan het overtollige vet weg en plaats het kapje terug. Indien u de rem bij de ankerplaat heeft losgedraaid moet u deze weer vastzetten.

Gebruik de remmen vervolgens een paar keer tijdens het fietsen om zo het vet goed te verdelen over de remplaat.

Wat kost een nieuwe rollerbrake

Als smeren niet de oplossing blijkt te zijn of er is een ander defect aan de rem, kunt u er voor kiezen om de rollerbrake alsnog te vervangen.

Er is veel aanbod van verschillende uitvoeringen rollerbrakes.

Afhankelijk van welk type u nodig heeft kan de prijs iets afwijken, maar de gemiddelde prijs ligt rond de €35,- exclusief arbeidskosten.

Volgende keer leer ik u meer over hoe u zelf een rollerbrake kunt vervangen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De rollerbrake – De digitale fietsenmaker (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6002

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.