Hoe remblokken vervangen? Alles wat je moet weten - Van Eyck Sports, de blog. De laatste verhalen, tips en tricks in fietsenland (2024)


Na een periode van regen kan het snel gaan met de remblokken van je fiets.Door het natte weerverslijten ze sneller en is het dus tijd om ze te vervangen. Hoe remblokken vervangen juist in zijn werk gaat,vertellen we je hieronder.

Wanneer zijn remblokken versleten?

Eenvoudig gezegd: wanneer je niet meer naar behoren kunt remmen, zijn je blokjes wellicht versleten. De meeste remblokken hebben bovendien een of andere markering of inkeping, die aangeeft wanneer je je remmen moet vervangen. Eens je dat punt bereikt (en het oppervlak egaal en vlak is), is het hoog tijd om aan de slag te gaan.Probeer niet meer te fietsen tot ze vervangen zijn: versleten remmen zijn immers gevaarlijk – en kunnen je fiets beschadigen.

Welk remtype heeft mijn fiets?

In de fietswereld bestaan er verschillende remsystemen, elk met hun eigen onderhoudswijze en remblokjes. In dit artikel gaan we dieper in op de drie vaakst voorkomende systemen:

  • Direct mount “caliper” knijpremmen
  • Cantilever/V-brakes
  • Schijfremmen

Hou er rekening mee dat elk systeem zijn eigen soort blokjes heeft. Bovendien bestaan er per remsysteem dan nog varianten onder die remblokjes. Soms zijn die onderling compatibel, maar soms ook niet.

Vooraleer je naar de winkel hopt, is het dus erg belangrijk dat je goed controleert met welk remsysteem (en welke soort blokjes!) je te maken hebt. Breng je oude blokjes mee of neem een duidelijke foto.Zo ben je 100% zeker dat je met het juiste type aan de slag gaat.

Fietsremmen vervangen

Direct mount caliper brakes

Hoe remblokken vervangen? Alles wat je moet weten - Van Eyck Sports, de blog. De laatste verhalen, tips en tricks in fietsenland (1)

Knijpremmen of caliper brakes zijn nog altijd de populairste keuze bij racefietsen. Vergeleken met andere types zijn ze namelijk aerodynamischer, omdat ze compacter zijn en rechtstreeks op het kader gemonteerd zitten – vandaar de bijnaam “direct mount”.

Hoe remblokken vervangen op een racefiets? Er bestaan er grofweg twee types remblokjes: non-cartridge en cartridge remblokken (met vervangbare rubbers).

Om non-cartridge remblokken te vervangen, ga je als volgt te werk:

  • Maak je wiel los. Hiervoor zitten je remhoeven vaak in de weg van je wiel, dus moet je eerst de spanning op de hoeven wat verminderen. Bij moderne remsystemen kun je dat makkelijk doen met een hendeltje op het systeem zelf. Heb je nog een oud systeem? Dan maak je de remkabel gewoon los met een inbussleutel. Nu je wat meer ruimte hebt, kun je makkelijk je wiel uit het kader halen.
  • Maak de oude remblokjes los van de remhoeven. Gebruik hiervoor je inbussleutel.
  • Plaats de nieuwe remblokjes. Let op: zorg ervoor dat je de blokjes met de goeie kant naar voren (in de rijrichting) steekt. Vaak zijn daarvoor markeringen op het blokje zelf, of kun je dat afleiden aan de “open” kant – die moet immers altijd in de rijrichting gezet worden.
  • Steek je wiel terug in het kader en span de remhoeven aan.

Om cartridge remblokken te vervangen, begin je met stap 1 van hierboven. Daarna:

  • Maak de cartridges (de rubbertjes) los. Dat doe je door het schroefje of borgpennetje op het blokje zelf los te maken met een kruisschroevendraaier of tang. Haal de schroef eruit en schuif het rubbertje naar achteren.
  • Schuif het nieuwe rubbertje in de houder. Zorg ervoor dat je dat in de juiste richting doet, zodat je de schroef volledig kunt aandraaien.
  • Steek je wiel terug in het kader en span de remhoeven aan.

Cantilever/V-brakes

Hoe remblokken vervangen? Alles wat je moet weten - Van Eyck Sports, de blog. De laatste verhalen, tips en tricks in fietsenland (2)

Een klassiek, maar nog steeds erg populair remsysteem is de cantilever. Een modernere variant daarvan zijn V-brakes of direct pull, al blijft het principe hetzelfde: de rem krijgt zijn kracht via een hefboom tussen twee aparte remhoeven.

Hoe cantilever/V-brakes vervangen? De werkwijze lijkt erg op die van de direct mount. Controleer eerst of je cartridge of non-cartridge remblokjes hebt. Bij non-cartridge ga je als volgt te werk:

  • Haal de spanning van de remhoeven. In de meeste gevallen knijp je hiervoor de remhoeven met je handen samen, zodat je makkelijk de kabel eruit kunt klikken. Haal daarna je wiel uit het frame.
  • Maak de remblokjes los van de remhoeven. Gebruik hiervoor je inbussleutel.
  • Plaats de nieuwe remblokjes. Let op: zorg ervoor dat je de blokjes met de goeie kant naar voren (lees: de rijrichting) steekt. Vaak zijn daarvoor markeringen op het blokje zelf, of kun je dat afleiden aan de open kant – die moet immers altijd in de rijrichting gezet worden. Maak vast, maar zorg dat je de blokjes nog kunt bewegen.
  • Plaats je wiel terug in het kader.
  • Duw met je vinger de remhoeven tot tegen je velgen. Zorg ervoor dat je remblokje mooi in het midden van je velg staat. Span de schroef nu voorzichtig aan tot alles goed vast zit
  • Knijp beide remmen samen en steek de kabel terug in de remhoeven.

Gebruikt jouw cantilever remsysteem cartridge-style remblokjes? Gebruik dan de werkwijze van het direct mount-remsysteem (zie hierboven).

Schijfremmen

Hoe remblokken vervangen? Alles wat je moet weten - Van Eyck Sports, de blog. De laatste verhalen, tips en tricks in fietsenland (3)

Schijfremmen: een gevestigde waarde in de mountainbikewereld, maar stilaan terrein winnend bij racefietsen en gravel bikes omwille van hun superieure remkracht in alle weersomstandigheden. Schijfremmen vervangen vergt wat meer precisiewerk, maar met de juiste aanpak pluk je zo de vruchten.

Belangrijke tip: meer dan bij andere remsystemen zijn de onderlinge verschillen tussen (merken van) schijfremblokjes aanzienlijk. Ook het materiaal speelt een grote rol. Let er dus extra op dat je de juiste soort in huis haalt! De werkwijze om de oude blokjes weg te halen kan dus wat verschillen, maar over het algemeen gaat ze als volgt:

  • Haal je wiel uit het frame.
  • Trek voorzichtig het borgpennetje (als dat er is) aan de blokjes los met een tang. Mogelijk moet je de uiteinden plat knijpen vooraleer je kunt trekken. Haal daarna de blokjes uit het remsysteem.
  • Geen borgpennetje? Mogelijk hangen je blokjes vast met een ingebouwd kliksysteem. In dat geval moet je wat harder trekken om de blokjes los te krijgen.Bepaalde blokjes hebben vaak een soort vering eromheen zitten. Haal ook die uit het systeem.

Om te installeren verschilt de werkwijze lichtjes tussen hydraulische schijfremmen enerzijds en mechanische schijfremmen anderzijds. Vooraleer je nieuwe blokjes plaatst, maak je best wat ruimte tussen de knijpers. Afhankelijk van je systeem, doe je dat zo:

  • Bij hydraulische schijfremmen maak je ruimte met een pistonfix. Met wat oefening werkt een platte moersleutel uiteraard ook.
  • Bij mechanische schijfremmen draai je de knijpers gewoon los. Afhankelijk van het type doe je dat met een inbussleutel – of gewoon met de hand.

Om te installeren ga je omgekeerd te werk. Tip: bij blokjes met vering is het verstandig om alle onderdelen (blokjes + vering) tegelijkertijd tussen de knijpers te plaatsen.Plaats (indien van toepassing) de borgpen om de blokjes vast te zetten. Plaats daarna je wiel. De finetuning hangt opnieuw af van je systeem:

  • Bij hydraulische schijfremmen moet je de blokjes terug in positie duwen. Dat doe je door je remhendels een paar keer stevig aan te knijpen.
  • Bij mechanische schijfremmen kun je je blokjes in positie brengen door je remkabel voorzichtig aan te spannen en dan de bout van de kabelknijper vast te draaien. Maar: wees voorzichtig! Zorg dat je de knijparm zelf niet verplaatst terwijl je de bout aandraait.

Remblokken vervangenvergt wat geduld en precisiewerk, maar met de juiste aanpak kun je het makkelijk zelf. En vergeet niet: voer altijd een korte test uit vooraleer je de baan op gaat!

Hoe remblokken vervangen? Alles wat je moet weten - Van Eyck Sports, de blog. De laatste verhalen, tips en tricks in fietsenland (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6086

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.